Taverna Brillo

 
I helgen var jag och maken på Taverna Brillo för att mingla lite och äta middag. Jag har helt missat detta ställe tidigare men det var hur mysigt som helst och det finns verkligen någonting för alla. Lokalen är riktigt stort men indelade i avdelningar vilket gör att det känns väldigt hemtrevligt.
 
Det finns tre olika barer, brödbutik, deli, pizzeria, kaffe och glass ställe samt matsal. Maken och jag började med att ta en drink i matsalsbaren innan vi korsade golvet över till matsalen. Jag försökte få maken att dela en charkuteribricka med mig men det blev nobben och det är jag evigt tacksam över måste jag säga.
 
 
Det blev nämligen så mycket mat att jag nästan började må illa. Jag gick nämligen loss på gratinerad pasta med Karl-Johansvamp, gruyere och parmesanost. Det fanns en stor och en liten portion och givetvis tog jag den stora (vet inte riktigt hur jag tänkte). Maken tog in rödvinsbrässerad oxkind med blomkål, svamp, friterad lök och Karl-Johansabayonne vilken tydligen var fantastiskt god.
 
 
När magen sedan stod åt fyra hörn var det dags för dessert och jag har en allvarlig beslutsångest just över detta vilket för det mesta gör att jag gärna beställer in mer än en dessert till mig själv. Denna gång blev det en Eclair med choklad och apelsin samt en dessert gjord på maräng, pecannötter, grädde, salt karamellglass och hallon.
 
 
Som sagt, jag var mer död än levande när jag smällt i mig all mat men oj så gott det var. Hit vill jag gärna gå igen och nästa gång det blir AW med jobbet är detta helt klart rätt ställe för oss.

Påskpresenter

 
Igår tog jag en sväng till Tehuset Java här på ön för att köpa lite påskpresenter att ta med upp till Jämtland. De har så många fina och goda saker och jag kommer alltid hem med mer än vad jag har tänkt att köpa.
 
 
Den här gången köpte jag några extra påskpresenter till barnen som är för ömtåliga att ta med på planet och därför fick de premiärdricka saft ur dem redan igår. Det är glasburkar med lock och sugrör som kommer att bli toppen i sommar.
 
Maken fick också en present men som vanligt har jag noll koll och köpte en sak som vi redan har. Nåja, han får byta den i morgon till en sak som jag vet att han vill ha.
 
Nu är det packning som gäller och jag kan inte förstå hur jag ska hinna klart på jobbet i morgon så att vi kan ta flyget på onsdag. Vore trist att behöva jobba övertid dagen innan semester (måste packa mer i morgon och se till att allt kommer med) men tyvärr ser det inte så ljust ut att kunna gå hem i tid i morgon.
 
Nu är det helt klart sängläggning då jag verkligen är supertrött. Snart semester. Jippppiiiiii.

TESTAGRAM

 
 
Idag hämtade jag ut min testagram låda. Jag betalar 99 kr per låda och får den hemskickad med nylanserade produkter som har ett värde av mellan 150-200 kr. Det är lika spännande varje gång att öppna lådan och se vad som finns i.
 
 
Den här gången var det sköljmedel från Comfort, Söderte från Twinings (inte ny produkt men de lanserar ett nytt utseende på förpackningen), Tunnbörd Nacho från Mörsjö Deli, Havremjöl från Risenta, Viva Lakrits kristaller från Malaco, Raw protein bar från Superfruit och Denta Fresh pastiller från Läkerol.
 
Under den senaste tiden har testagram kommit varannan månad men planen är att den ska komma varje månad. De är ganska nya på marknaden ännu och det gäller att locka till sig bra nya produkter så förhoppningsvis kommer den snart lite oftare.
 
Nu ska jag ta och piffa till mig lite då maken och jag ska in till stan för att äta middag.

Att underhålla en 4-åring

 
Här hemma är det fortfarande vab med en vattkoppspojke. Nu är det bara några få koppor som inte har torkat in och det blir dagis från måndag.
 
 
Nu börjar Lillebror själv tycka att det är trist och idag har vi försökt att aktivera oss så mycket det går. Vi har hunnit med att bada, spela spel, spelat kula i hallen, städat badrummet, rita och göra chokladbollar till fredagsmyset ikväll.
 
Jag är så glad att han äntligen har börjat rita och måla då han har haft väldiga komplex över detta. Det är i och för sig inte så konstigt när han har en syster som är fantastisk på just detta. Alla som ser hennes målningar kommenterar att hon är enormt duktig och hennes fröken som har jobbat som lärare i 40 år har sagt att hon aldrig tidigare har sett ett barn i 0:an som ritar så bra som Pyret gör. Lillebror hittade en målarbok om dinosaurier i sina gömmor och vi har målat i den tillsammans.
 
 
I morse när Pyret gick till skolan tog jag fram mina gamla kulor och hon fick några att ta med sig då de spelar kula på rasten. Jag och Lillebror körde lite i hallen där jag byggde upp en pyramid och han försökte få ner den. Jag skrattade lite när jag såg kulpåsen (brun och orange) som min mamma en gång i tiden sydde till mig. Snacka om att den andas 70-tal.

City Trivet Underlägg

 
När jag fyllde år fick jag två jättefina underlägg av min syster med familj. Mina är med texten Stockholm men det finns en mängd olika att välja på bl.a. Paris, Göteborg, Oslo, Köbenhavn,Tokyo och New York. Någonstans såg jag även att det fanns en med texten Gotland. Med tanke på att jag fyller år på sommaren har jag haft dem ett tag men jag har helt glömt att visa er. De är riktigt robusta då de är gjorda i pulverlackerat stål men ändå riktigt smäckra.
 
Underläggen blir så fina nu när vi äntligen har skaffat ett vitt matbord. De syntes inte alls lika bra när vi hade vårt gamla ekbord. De är perfekta "gå bort på middag" presenter till de som redan har allt och de finns att köpa på en hel del ställen bl.a. hos Ohlsson & Gerthel.

Friterad camembert

 
 
Om det är någonting som jag aldrig skulle klara mig utan så är det ost. Det är verkligen det bästa som finns och jag kan tyvärr helt utan några som helst skrupler smälla i mig en hel brietårta när jag är på det humöret.
 
Jag kan fortfarande minnas när jag och maken var hembjudna till en av hans jobbarkompisar för ungefär tio år sedan och värdinnan som kommer från Tyskland lagade världens godaste ostfondue. Den smakade himmelsk och jag tänker på den titt som tätt och är lite sugen på att faktiskt själv försöka mig på att göra en någon gång.
 
När jag bodde i Vasastan i Stockholm för säkert tjugo år sedan brukade jag och min dåvarande sambo smita ner till den lokala kvarterskrogen för att äta friterad camembert efter det att vi avslutat middagen hemma.
 
 
I lördags när barnen somnat tog maken och jag fram ett paket med camembert som vi sedan stoppade i ugnen och smaskade i oss tillsammans med sylt. Jag kan inte påstå att just dessa förpackningar är de största smaksensationerna men de duger när suget blir för stort. Egentligen är det bättre att friterad dem men jag kände inte för att smita ut på balkongen med fritösen mitt i natten när det dessutom var minusgrader ute (det osar som sjutton om vi gör det inomhus).
 
Åh, vad jag längtar till ostarna i Österrike dit vi ska i sommar.

Lorraine Pascale

 
Som många av er säkert redan vet är jag lite besatt av kokböcker. Det är livsfarligt för mig att gå på bokrean då jag gärna kommer hem därifrån med fler än vad jag egentligen behöver. Problemet är nu att jag inte har utrymme för fler men det hindrade mig inte från att köpa tre nya för någon vecka sedan.
 
 
Jag hinner inte titta på tv så ofta men jag brukar då och då spela in matprogram med kocken Lorraine Pascale. Hon är verkligen jätteduktig och gör mat som faktiskt ser både god ut och som är enkel att laga. När jag surfade runt på nätet och såg att hon gjort ett antal kokböcker kunde jag inte hejda mig. När ett antal av dem dessutom var på rea (amazon.co.uk) var det bara att slå till. Jämfört med att köpa dem i Sverige (finns på CDON) var det ett riktigt kap.
 
 
Min favorit är Fast, Fresh and Easy Food. Den är fylld med smarriga rätter och igår gjorde jag en av dem nämligen en paj med filodeg, fetaost, pinjenötter och spenat. Senare i veckan blir det lite fler rätter från samma kokbok.

Snö.....

 
När jag tittade ut i morse gav jag ifrån mig en djup suck. Hur kan vi gå från vårväder till vinter på en dag?
 
 
 
Då Lillebror inte varit ute sedan i måndags var det dags att lufta vattkoppskillen idag. På schemat stod fotboll i parken (går sådär när det är snö på marken) och picknick. Det blev varm choklad med marshmallows och chokladbollar som Lillebror gjort. Vi hittade även en myrstack där myrorna smaskade på en klubba.
 
 
Många av hans vattkoppor är fortfarande som blåsor så det blir till att vabba lite nästa vecka också. Tur i alla fall att han fick dem nu istället för när vi ska flyga upp till mina föräldrar över påsk.
 
 
 
 
 

Ekologiska badleksaker från PlanToys

 
Mina barn älskar att bada i badkaret och givetvis vill de då leka med leksaker. Alla saker vi har är gjorda i plast och det börjar bli som en äcklig liten hinna på de flesta av dem och nu har jag bestämt mig för att de åker i soporna och nya ska köpas.
 
Jag vill då gärna skaffa ekologiska leksaker och har hittat ett antal fina saker från PlanToys som barnen kommer att älska. Tyvärr har de inte kommit ut i butikerna ännu men både Hiko och Lapland Eco Store kommer att sälja dem (jag har lagt en bevakning hos dem så att de hör av sig när produkterna kommer in).
 
Leksakerna är tillverkade av PlanWood (görs av sågspån) och gummiträd som inte längre går att använda för utvinning av gummi. Rötter och annat spill tas tillvara, finfördelas och färgas in med organiska, vattenbaserade färger utan gifter.
 
Alla bilder kommer från Lapland Eco Store
 
 

Min dagliga rutin

 
Jag är en riktig periodare när det gäller mycket i mitt liv. Det är allt från kläder, mat, träning, krämer ocn mycket annat. Det nyaste är att jag springer minst tre gånger i veckan och att jag faktiskt har börjat bry mig om min hud.
 
 
Under de senaste åren har jag fått mörka fläckar i ansiktet (lentigo) vilket egentligen inte stör mig så kollosalt mycket men går det att minska dem är det helt klart ett plus. Därför använder jag serien even better från Clinique. Jag börjar med att tvätta ansiktet med deras facial soap och sedan smörjer jag in området runt ögonen med perle de jeunesse yeux från Carita (köpte den billigt på en pop up store för några veckor sedan). Jag har även köpt ett nytt serum från Clinique som heter custom-repair serum. Det ska vara lika bra som deras tidigare serum när det gäller att bleka pigmentfläckar men ska även har lite andra bra egenskaper för huden.
 
Jag avslutar med deras even better skin tone correction lotion med solskyddsfaktor 20. Det gäller att hålla på ett tag för att se resultat. Detta ska jag alltså göra två gånger om dagen och jag hoppas att jag får in det som en rutin och inte ser det som ett måste för då kommer jag säkert snart att sluta, som jag gjort så många gånger förut.
 

Förvaringsboxar från Hemtex

 
Förra veckan köpte jag förvaringsboxar från Hemtex till Pyret och Lillebror men beställde även några på nätet till vår hall då boxarna inte fanns i butiken. Nu har de kommit och rymmer allt skräp som maken lägger på skänken i hallen (nycklar, passerkort och lite annat smått och gott).
 
 
Har dock insett att snöret runt knappen inte är ultimat då han verkar tycka att det är slöseri med tid att sätta fast den. Han kan inte heller förstå varför det ska vara två boxar på varandra (han behöver ju bara den översta) och när jag säger att det är snyggt och att jag kan ha saker i den understa står han och tittar på mig som om jag blivit galen. Nåja, det ser i alla fall betydligt bättre ut på skänken nu än det gjorde tidigare och det är huvudsaken.

Att ha vattkoppor på besök

 
Under flera veckor har vattkoppor härjat både på dagis och i skolan. Lillebror har klarat sig hela tiden fram till igår. Nu förstår vi vad det sura humöret i helgen kommer ifrån.
 
Igår hade han feber när han kom hem från dagis och på kvällen hittade jag tre koppor som han kliat sönder. Under dagen idag har det kommit fler både på bålen, benen, armarna, i håret och vid ögonvrån. Han är i alla fall tapper och klagar inte så mycket och vår bästa kompis just nu är kylbalsamet som fungerar riktigt bra.
 
Fick även tips om ett skum som går att köpa på apoteket som inte bara ska lindra utan även hjälpa till i läkningen av kopporna.
 
Pyret fick hjälp av en klasskompis och hennes mamma att ta sig till skolan idag då de ska iväg till simhallen och det vill hon absolut inte missa (hon hade vattkoppor redan när hon var en liten bebis).

Smarrig fisksoppa med kokosmjölk

 
Det är lite av en utmaning att laga middagsmat då de flesta recept jag använder mig av innehåller någon form av mjölkprodukter (då Lillebror är mjölkproteinallergisk fungerar det inte längre). Vissa är ganska lätta att byta ut men tyvärr har jag inte hittat någon bra ersättning till grädde och riven ost (tips emottages tacksamt).
 
 
I veckan gjorde jag i alla fall en fisksoppa med kokosmjölk. Riktigt smarrig. Pyret tyckte om fisken och Lillebror tyckte om själva soppan. Maken och jag tyckte om allting.
 
Här kommer receptet på soppan som räcker till 4 pers:
 
4 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater samt 1 msk olja från burken
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl blötlagda torkade adzukibönor eller sojabönor (400 g)
2 msk ajvar relish
2 msk chilisås
1 burk kokosmjölk (400 g)
400 g blandade fisksorter t ex lax och torsk
3 kvisttomater
2 msk hackad färsk basilika
 
Ett tips gällande bönorna är att blötlägga dem enligt förpackningen och förkoka dem då jag inte tycker att de blir klara på 20 min som receptet säger. Jag kokade istället klart dem innan och lade i dem mot slutet.
 
1. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök fint. Fräs dem någon minut i oljan från tomaterna i en rymlig gryta.
 
2. Finhacka de soltorkade tomaterna och lägg i grytan. Tillsätt buljongtärning, vatten och bönor (eller gör som
    tipset ovan och ha då i dem mot slutet). Koka på medelvärme ca 20 min.
 
3. Tillsätt ajvar relish, chilisås och kokosmjölk. Skär fisken i mindre bitar, hacka tomaterna grovt och tillsätt i    
    grytan. Tillsätt även bönorna om de redan är kokade. Låt koka 2-3 minuter.
 
4. Fördela soppan i skålar och toppa med basilika.
 
 

Vårkänslor

 
 
Vilket underbart väder vi har. För min del är det som att vakna från en djup dvala och jag blir så mycket piggare när solen och värmen kommer. Under veckan har jag sprungit vid Norr Mälarstrand vid tre tillfällen och det är super att bunkra lite sol på lunchen. Jag lyssnar då även på dokumentärer via P3 dokumentär. Sist var det von Sydowska morden och nu lyssnar jag på Knytbymorden.
 
 
 
Idag gick jag och barnen en sväng till parken där vi byggde en koja. Pyret klättrade även upp i det högsta träd hon kunde hitta. Det är så mysigt att ha en park, lekplats och skog precis utanför porten. Nästa år är nog Pyret så stor att hon och kompisarna kan gå ut själva och leka en stund.
 
 
 
 
 
 

Panini middagslådor

 
När jag är ute och springer på lunchen brukar jag alltid ta en sväng förbi Panini bredvid jobbet för att köpa lunch på vägen tillbaka. Favoriten är Sallad Pasta som består av pasta, kronärtskocka, ruccola, mozzarella, kvisttomater, kalamataoliver, basilika, sallad och prosciutto. Supersmarrig!!!!
 
 
Igår fick jag ett gåvobevis från en jobbarkompis då Panini bjuder på 5000 middagar (inte alla till mig förstås). De har nämligen börjat sälja något som heter middagslådor där de har nio olika rätter man kan välja på. Ingredienser ligger nerpackade i lådorna och de är för 2 till 3 personer och ska ta max 20 min att laga.
 
Jag fick alltså prova en låda gratis och idag gick jag till Panini för att hämta ut den. Jag fick även två nya koder som jag gav vidare så att två andra personer kan testa var sin låda.
 
Mitt val föll på Pork Buns som barnen ska få i morgon då jag och maken ska äta skaldjur (tyvärr vill barnen bara smaka räkor). Pork Bus är rimmad grissida, koreanska ångade bröd, chilipicklad gurka, kimchi, gochujang (fermenterad chilipasta), salladsblad och ris.
 
De som redan har testat några av de andra lådorna har sagt att det är jättegott. Hoppas att det blir samma resultat för vår kommande middag.

Hjärtgirlang

 
Jag har tidigare visat när jag gjorde hjärtan i papp till Pyret och Lillebror. Efter många om och men har jag äntligen fått tid att sätta mig ner och få ihop allt till en girlang.
 
 
Pyret har sin vid sängen och jag satte fast den i hennes tavelram där hon har några inramade teckningar. Lillebror vill inte att jag ska sätta upp hans utan han ska tydligen ha den som någon typ av leksak.

Armband för SOS Barnbyar

 
När jag och Lillebror var på Hemtex i helgen sålde de armband till förmån för SOS Barnbyar. Alla intäkter från armbanden går till att stödja barns rätt att få växa upp i en familj, med trygghet, respekt och kärlek.
 
Armbanden är gjorda i Indien och pärlorna är gjorda av träspill från mangoträd. SOS plattan är gjord av nickelfritt stål och frakterna som rör armbandet har blivit klimatkompenserat genom Zeromission. Arbetarna som tillverkat armbanden har levnadslöner.
 
Det svarta armbandet med silverpärlor på är från lo-ika.

Vårkänslor

 
Vill bara börja med att säga tusen tack för alla fina kommentarer om undervattenstårtan. Då jag var inne hela söndagen och fixade inför kalaset missade jag det fina vädret som alla har pratat om idag.
 
 
Därför passade jag på att ta en löptur på lunchen utmed Norr Mälarstrand och solen värmde riktigt ordentligt. När jag hämtat barnen efter skola och dagis tog vi även en tur till vår nyrenoverade park där Lillebror sålde glassar och kakor (pinnar och sandkakor) i kiosken. Vi tittade även på den nya dammen som det går att åka skridskor på när det är vinter.
 
 
Nu ska jag sätta mig ner i soffan och titta på ett avsnitt av True Detective tillsammans med maken.
 

Undervattenstårta

 
Pyret fyllde sju år i januari och idag hade vi kalas för våra vänner. Hennes önskan har varit att få en undervattenstårta och då jag inte har gjort någon sådan tidigare var det en rolig utmaning. Alla figurer har jag gjort i sockerpasta från Ballina men själva tårtan täckte jag med sockerpasta från Fun Cakes. Jag kan verkligen ge er ett varningens ord gällande den sockerpastan. Jag använde den för några år sedan och den sprack någon fruktansvärt när jag skulle täcka tårtan och tyvärr hände samma sak idag igen. Den sockerpastan kommer jag aldrig mer att jobba med. Nu blir det till att använda Ballina men det är otroligt jobbigt att färga in den mängd som behövs för att få en helt blå tårta.
 
 
Kakbottnarna gjorde jag med detta kanonrecept och sedan fuskade jag faktiskt med fyllningarna. När jag har ont om tid brukar jag använda mig av mousser från Cake & Design. De smakar riktigt bra och det enda som behöver tillsättas är vatten och grädde. Många av dem är dessutom mjölkfria vilket är toppen när jag ska göra fyllningar till Lillebrors tårtor. Innan jag täckte tårtan spacklade jag den med en jättebra smörkräm.
 
 
 
 
 
 
 
Det blev även en godistårta som är världens lättaste att göra.
 
 

Förvaringsboxar

 
Om det är någonting som vi alltid behöver här hemma så är det mer förvaring. Både Pyret och Lillebror tjatar om att de inte har någon plats för sina saker och jag tjatar på maken för att han alltid lägger sina saker på skänken i hallen när han kommer hem från jobbet.
 
 
Idag tog jag och Lillebror en sväng ner till Centrum där vi köpte förvaringsboxar på Hemtex. De har 25% rabatt på hela sortimentet (ordinarie pris) för clubmedlemmar fram till i morgon 8 mars. Det blev två boxar med lila blommor på till Pyret och två till Lillebror i grått och gult som han själv valde. Boxarna till hallen beställde jag via nätet och snart kommer jag att slippa se nycklar, passerkort och annat jox liggandes överallt.
 
 
De stora boxarna är delade i fack inuti men de går att ta ut så att det även går att förvara större saker i dem.

Förberdelser

 
Det var inte meningen att jag skulle vara borta från bloggen i flera dagar men det har varit galet mycket på jobbet vilket betyder tidiga mornar och sena kvälllar. Prio när jag kommit hem har varit att äta och sedan sova.
 
 
Nu är det dock fredag och jag har faktiskt tagit en dag ledigt. Jag håller nämligen på att förbereda inför Pyrets kalas på söndag. Hon har önskat sig en undervattenstårta så det roar jag mig med idag och jag har även bakat två kladdkakor.
 
 
Senare ska jag ta Pyret till tandläkaren och sedan ska vi iväg till en dagisfamilj för att äta middag. Det ser jag verkligen fram emot för de är verkligen så underbara människor. Jag trodde inte att det gick att hitta nya riktigt bra kompisar och bekanta i min ålder men tji fick jag. Vi har faktiskt fått många nya vänner genom barnen på dagis.
 
 
Nu ska jag sätta fart och städa undan lite innan det är dags att hämta Pyret.
 
Hoppas att ni får en härlig fredag.

Leos lekland i Arninge

 
Igår åkte vi iväg till Leos Lekland i Arninge för att barnen blivit inbjudna på ett kalas som skulle hållas just där. Det är inte klokt så stort det är och det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse för barnen när de kliver in genom dörren för första gången.
 
 
Maken och jag lämnade dem på kalaset och tog en sväng till XXL där vi köpte nya vårskor till Lillebror från Viking och sedan klarade vi av veckohandlingen på Willys.
 
 
När vi var tillbaka på leklandet gick jag och letade efter barnen och efter mycket om och men hittade jag dem båda två (inte så lätt då stället är enormt och det kryllar av barn). Jag kunde inte låta bli att testa och jag och Lillebror tog några turer i rutschkanorna.
 
 

Överraskningsmiddag

 
 
I veckan fyllde en kompis 40-år och hans fru bestämde sig för att fixa en överraskningsmiddag. Igår lurade maken iväg honom på bio och under tiden hjälpte jag frugan med att hämta tårta, mat och fixa inför att gästerna skulle dyka upp.
 
 
 
Efter bion trodde kompisen att han och familjen skulle hem till oss på middag men först skulle han och maken åka och hämta upp hans fru. När de väl kom innanför dörren ropade alla gäster grattis och jag måste säga att han blev aningen snopen.
 
 
Vi var totalt tio gäster och det var toppen att sitta och prata och skratta tillsammans hela kvällen. Det bjöds på god dricka, smarrig mat från Säbb & Blomqvist (supersmarrig) och söta godsaker till dessert.
 
 
Vi gav oss av hemåt strax efter tolvsnåret och fick en härlig sovmorgon idag då barnen sov över hos sin farmor.

RSS 2.0