Lättlagat och nyttigt matbröd

Nyttigt och lättlagat matbröd
Foto: Privat

När vi hälsade på mina föräldrar i påskas bjöd mamma på ett jättegott matbröd till frukost. Lillebror blev som galen i det och smaskade i sig flera skivor varje morgon. Det har även blivit en av mina favoriter och jag är riktigt nöjd över att ha ett nyttigt bröd som inte innehåller nötter (är allergisk). Dessutom blir det saftigt då det är både russin och aprikoser i. Det går ju givetvis att byta ut frukten mot andra varianter så som torkade tranbär eller torkade blåbär. Här ska ni få ta del av receptet så att ni också kan få smaskiga mackor till frukost.

Recept till 1 st bröd, ca 25 skivor

6 dl rågsikt
2 dl havrekli
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda
2 tsk bikarbonat
1 dl russin
1 dl grovt hackade torkade aprikoser (ca 100 g)
0,5 dl mörk sirap
5 dl filmjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en avlång bakform med smör.

3. Blanda alla torra ingredienser och frukten i en bunke.

4. Rör ner sirap och filmjölk men en elvisp eller matberedare (blanda väl).

5. Häll/klicka den kladdiga smeten i formen, skaka formen så att smeten fördelar sig jämnt.

6. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 1 timme.

7. Stjälp upp brödet och vira om en bakduk och låt det svalna.

8. Skär brödet i tunna skivor och njut. Det går alldeles utmärkt att frysa brödet.

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Blev så sugen på ett gott bröd igår så då provade jag ditt recept!

Jisses vad gott det blev och saftigt!!!

Tack för ett kanonrecept! Det är som du säger svårt att sluta äta när man tagit en skiva... :-)

2012-06-13 @ 15:21:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0