Chokladglass och Citronsherbet

 
I julklapp fick maken en skål till vår Kichen Aid att göra glass i. När han går in för någonting glömmer han bort det mesta annat och tidigare har det varit att baka surdegsbröd som varit grejen. Nu är det tydligen att göra glass. Igår fick vi smaka chokladglass med mintsmak och istället för att gå och lägga sig sent igår kväll gjorde han tydligen citronsherbet. 
 
Skillnaden mellan en sorbet och en sherbet är tydligen att i den sistnämnda är även mjölk en ingrediens.
 
Här kommer receptet för citronsherbeten:
 
Citronsherbet
 
6-7 citroner (rasp från 2 citroner + 2,5 dl juice)
2,5 dl vatten
2,5 dl socker
3 msk glykos
2,5 dl mjölk
 
Tvätta citronerna noga. Riv skalet på 2 citroner direkt i en kastrull.
 
Pressa 2,5 dl citronjuice. Sila juicen genom en finmaskig sil och låt stå i kylskåpet.
 
Häll vatten, socker och glykos i kastrullen med rivet citronskal och koka till sockerlag. Låt dra i 15 minuter och sila genom en finmaskig sil.
 
Snabbkyl sockerlagen i iskallt vattenbad. Mixa citronjuice, mjölk och sockerlag med en stavmixer.
 
Kör blandningen i glassmaskinen tills sherbeten känns smidig och fast. Packa sherbeten i en plastlåda, täck med smörpapper, jämna ut med handen så att eventuella luftbubblor försvinner, sätt på ett lufttätt lock och låt stå i frysen tills sherbeten är färdigfryst, minst 4 timmar.
 
Flytta över den till kylskåpet ca 15 minuter innan servering så att den mjuknar något.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0