Vildmarksvägen, Sagavägen och Inlandsvägen

 
För några dagar sedan gav vi oss ut på en road trip längs Vildmarksvägen. Eller det är i alla fall så den heter i början men sedan går den över till Sagavägen och till sist Inlandsvägen. Totalt blir det 50 mil och barnen skötte sig hur bra som helst utan att klaga.
 
Foto: http://www.wildernessroad.eu
 
Vi åkte iväg redan vid nio på morgonen och då vi har en sjusitsig bil fick vi med mamma och pappa också. Vi åkte norrut på Vildmarksvägen och innan vi kom till Gäddede blev Pyrets åksjuka för mycket och hon lyckades kräkas ner en hel del i bilen inkusive sig själv.
 
Det var bara till att städa ut och stanna på macken i Gäddede för att köpa nya byxor till henne. Turligt nog hade de halva priset på reapriset på jättefina vandrarbyxor till barn så jag köpte ett par till Pyret men passade även på att köpa ett par till Lillebror då vi ska vandra i alperna nästa sommar.
 
 
Hällingsåfallet
Efter Gäddede åkte vi tillbaka på andra sidan sjön för att besöka Hällinsgsåfallet. Jag har inte varit där sedan jag var runt nio år gammal så det var på tiden. Barnen och maken har aldrig varit där. Det var riktigt fint och fallet forsar ner i en ca 40 meter djup ravin och sedan ut i Sveriges längsta canyon. Då vi är vana vid enorma vattenfall i Österrike är detta inte wow men fint ändå.
 
 
 
 
Stekenjokk
Nästa stopp blev Stekenjokk där vi klev ur bilen och åt lunch som vi hade med oss. Som vanligt var det blåsigt men otroligt fint och rogivande. Barnen startade ett snöbollskrig och sprang runt och lekte. När vi åkte över fjället åkte vi in i Lappland och det kändes helt plötsligt mycket mer exotiskt. Vi spanade efter renar men såg tyvärr inte en enda vilket vi annars alltid brukar göra.
 
 
Fatmomakke
En av de finaste stoppen för dagen var helt klart Fatmokakke. Det har andvänts som kyrkplats av samer och nybyggare sedan slutet av 1700-talet. Fatmomakke ligger vid vattnet och har berg runt omkring och det är så vackert. Lillebror sa att det är så fridfullt och att han gärna skulle vilja flytta dit.
 
 
 
Barnen tittade in i en kåta och Lillebror doppade hela sig i sjön som var ungefär 12 grader varmt. Mamma och pappa blev helt plötsligt brölllopsvittnen då brudparets vittne åkt vilse och igår skålade vi i champagnen som de fick som tack för hjälpen.
 
 
 
Trappstegsforsen
Sista stoppet för dagen blev trappstegsforsen. Det är också riktigt fint men trist att det inte går att gå ner till själva forsen för att titta lite närmre. Här kommer vattnet från Kullsjön farande ner för 100 trappsteg formade av skifferstenar.
 
 
 
Middagen åt vi på Marsfjäll Mountain Lodge. Efter trappstegsforsen är det inte så mycket mer att se och resan från Vilhelmina söderut är mer av en transportsträcka. Vi var hemma runt 22.30 tiden och vi var alla väldigt nöjda med dagen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0