Smarriga saffransbullar

 
På våra glöggmingel bjöd jag på saffransbullar med mandelmassa och receptet är gjort av Roy Fares. Jag är kass på att baka bullar men jag måste medge att dessa blev riktigt goda och gästerna tyckte det samma. Receptet nedan är till ca 40 bullar.
 
Fördeg

5 dl    mjölk
50 g   jäst för söt deg
1 g    saffran
8,5 dl vetemjöl
 
Deg

150 g  smör, rumstempererat
2,5 dl  strösocker
2 krm  salt
5,5 dl  vetemjöl
 
Mandelfyllning

250 g   mandelmassa
2 msk  strösocker
1 msk  vaniljsocker
120 g   smör, rumstempererat
 
Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker
 
Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda degen med en köksassistent (använd kroken) i ca 5 min. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
 
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansing och börjar släppa från kanterna.
 
Låt degen vila under duk i ca 20-30 minuter.
 
Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
 
Kavla ut degen (ca 45x70 cm) på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen.
 
Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar till ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 1-2 timmar.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills dina saffransbullar har fått en fin och gyllenbrun färg.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0